• Considerații generale. Prin transplant de cornee înțelegem îndepărtarea corneei bolnave și înlocuirea ei cu o cornee nouă, intactă, neafectată. De regulă, se recurge la un allotransplant (se inseră o cornee umană). Există și autotransplant, în acest caz, în locul corneei bolnave se inseră corneea intactă din celălalt ochi al aceluiași individ.
Indicațiile transplantului de cornee
• Boli corneene care diminuează vederea sau periclitează integritatea globului ocular. Scăderea vederii influențează într-o mai mică măsură indicația chirurgicală. Indicațiile transplatului de cornee le reprezintă următoarele boli: keratocon, keratopatie buloasă cu afachie si pseudofachie, incompetență de transplant (graft failure), distrofie endotelială Fuchs, rejet de transplant, cicatrici corneene, ulcerații corneene, arsuri chimice, distrofii și degenerescențe corneene, keratită herpetică, traumatisme și alte cauze care duc la opacifierea corneei.
Când apelăm la transplant de cornee?
Tipuri de transplant de cornee:
• Transplant cornean penetrant (perforant) : se înlocuiește corneea în întreaga ei grosime. Aici se regăsesc acele procese morfopatologice care afectează toate straturile corneei.
• Transplant cornean stratificat (lamelar) : se înlocuiesc unele straturi ale corneei afectate cu straturi indemne. Această intervenție se poate referi la straturile superficiale, epiteliale (transplant cornean stratificat superficial – keratoplastie lamelară superficială) sau la straturile de profunzime (transplant cornean stratificat profund – keratoplastie lamelară posterioară).
În general, în ambele tipuri de inervenții se intervine pe porțiunea centrală a corneei sub forma unui disc cu diametrul de 6-9 mm.
• Transplanturi corneene speciale. Prin acestea întelegem acele intervenții care combină tenicile anterioare și eventual au loc cu completare de fragmente de scleră sau fragmente din limb ce conțin celule stem.
Diagnostic
Examinarea bolnavilor
• Anamneza cuprinde o anamneză generală și anamneză oftalmologică. Din punct de vedere oftalmologic, e importantă decelarea simptomelor apărute anterior : eventualele anomalii congenitale, strabism, ambliopie, glaucom, simptome ale afectiunilor retinei si nervului optic, precum și presupusa influență a acestora asupra succesului transplantului, respectiv asupra acuității vizuale preconizate. Inflamațiile stratului extern sau infecțiile intraoculare cresc reacțiile de respingere.
• Examinarea aparatului lacrimal și de protecție al ochiului.
Blefaritele, poziția defectuoasă a pleoapelor, cili iritativi, ochiul uscat pot influența nefavorabil succesul transplantului cornean.
Determinarea acuității vizuale. Se indică examinarea acuității vizuale pentru aproape și petru distanță.
Examenul biomicroscopic. Determinarea exactă a poziției și extinderii proceselor patologice.
Măsurarea tensiunii intraoculare. În caz că tonometria prin aplanație este contraindicață (suprafața oculară deformată), se indică folosirea altor metode (tonopen și tonometru air-push).
Topografie corneană. În majoritatea cazurilor determinarea razelor de curburi corneene, respectiv a puterii de refracție este o procedură facilă, necesară și utilă. Se recomandă mai ales în cazurile cu keratocon.
Pahimetria. Determinarea grosimii corneene în puncte diferite ale corneei poate fi deosebit de relevantă în keratocon.
Microscopie corneană confocală.
Microscopie speculară. Examinarea la nivel microscopic a unor porțiuni ale corneei este deosebit de importantă în cazul distrofiilor corneene. La fel de important este și ca element de diagnostic diferențial, în cazul proceselor inflamatorii, ulcerative – acanthamoeba (în măsura în care se poate executa).
Ecobiografia – examinare ultrasonografică. Este obligatorie în toate cazurile în care componentele interne ale ochiului nu se pot examina.
Fotografierea. Utilizată mai ales în urmărirea pacientului, dar poate servi și în scopuri științifice.
Tratament
Tehnica operatorie a transplantului de cornee
Transplant total (keratoplastie perforantă)
• Tratament preoperator al suprafeței oculare, ca în cazul altor operații de apertură bulbară. Este de preferat constricția pupilară. Se poate utiliza compresie, deși în acest caz trepanarea manuală este îngreunată, dar scade posibilitatea creșterii tensiunii preoperatorii și a hemoragiei expulsive. Se indică folosirea inelului Flieringa mai ales în cazuri de afakie și de pseudofakie. Corneea pacientului trebuie să fie poziționată orizontal, pentru ca trepanatorul să pătrundă vertical, fără formare de curenți laterali.
• Putem folosi trepanatoare manuale, mecanice, de unică folosință sau trepanatoare rotative. După trepanarea corneei donorului, se trepanează corneea recipientului, la dimensiunea dorită. Corneea recipientului ce urmează să fie îndepărtată se va trepana la dimensiunea necesară în vederea eliminării tuturor porțiunilor afectate. Dimensiunea piesei de transplant se va raporta la mărimea deficienței recipientului, dar se folosește foarte rar un donor cu diamerul identic. De regulă se recomandă utilizarea unui donor cu diametrul mai mare cu 0,25 mm iar în keratocon poate fi de ajuns să fie cu 0,1 mm mai mare. În cazuri de afakie sau pseudoafakie se poate folosi donorul cu diametrul mai mare cu 0,5 mm iar în cazul corneei deja perforate a recipientului, se poate utiliza un donor cu diametrul și mai mare. Corneea recipientului se trepanează dinspre epiteliu, pe când cea a donorului de regulă dinspre endoteliu în cazul corneei de proveniență din banca de cornee. Ar fi ideal să se efectueze trepanarea dinspre epiteliu, pentru aceasta putem folosi camera artificială Hanna.
• Sutura piesei de transplant se poate face cu fire de sutură de 10/0, folosind suturi continue simple sau duble sau sutura nodulară simplă. Putem folosi și fire de sutură 9/0 sau 11/0. La terminarea operației se reface camera anterioară. Injectăm antibiotice și steroizi subconjunctival.
Transplant stratificat (keratoplastie lamelară)
• În cazul keratoplastiei lamelare superficiale, se îndepărtează epiteliul și stroma corneană până la adâncimea necesară și se substituie cu o cornee indemnă de același diametru și de aceeași profunzime.
Complicațiile keratoplastiei
Complicații intraoperatorii
• Cele mai multe complicații se pot preveni printr-o planificare atentă a intervenției. Poate apărea hemoragie în cazul terenului recipient vascularizat, centrarea defectuoasă a discului, cicatrice neregulată atât în cazul donorului, cât și al recipientului, suturi de profunzimi diferite (se formează trepte ale marginii cicatricii!). Se poate produce și hemoragie expulsivă.
Complicații postoperatorii
• Imediate: Pierderi de umoară apoasă, având ca simptom scăderea adâncimii camerei anterioare. Ca și tratament poate fi suficient pansament compresiv (de scurtă durată: 24 de ore!) sau reintervenția chirurgicală, suturi complementare. Creșterea tensiunii intraoculare. Camera anterioară de adâncime mică, tensiune intraoculară mare. Se poate trata conservativ.
• Tardive: Reacție de respingere (reacție imună) – simptome: hiperemie conjunctivală, scăderea acuității vizuale, vedere încețoșată, ochi iritat, cornee edematoasă.
Recidiva bolii de bază. Ulcerații – mai ale herpes – poate fi mai frecvent în cazuri de distrofii. Boala tardivă de transplant (nu este identic cu rejetul imun!). Odată cu scăderea numărului de celule endoteliale, ceea ce apare și în corneea proprie odată cu înaintarea în vârstă, scade transparența piesei de transplant, se formează edem și imagine asemănătoare keratopatiei buloase. Se poate reinterveni chirurgical.
Prognosticul keratoplastiei, factori ce influențează vindecarea
• Piesa de transplant supradimensionată și transplantul periferic, datorită proximității limbului (risc crescut de vascularizație), transplanturi multiple (mai ales 3 sau mai multe), înseamnă prognostic mai rezervat. Din cadrul afecțiunilor generale, bolile autoimune, cortegiul diabetic reduc șansele de vindecare ale piesei de transplant, respectiv cresc șansele respingerii imune.
Terapie postoperatorie și monitorizare
• Grupa de risc scăzut Colire cu steroizi 3x-5x pe zi, 1-6 luni postoperator. Eventual lacrimi artificiale și în cazul creșterii tensiunii intraoculare, terapie antiglaucomatoasă. În general nu este necesară antibioterapie.
• Grupă de risc sporit Tratamentul prezentat anterior + tratamentul afecțiunii de bază. (Ex. în cazul keratitei herpetice, se administrează antivirale pe cale generală, timp îndelungat, iar în infecția cu acanthamoeba, se indică antibiotice antiprotozoare timp de un an după transplant).
• Grupa cu prognostic nefavorabil Schema de tratament ca la grupa de risc scăzut + injecții subconjunctivale cu steroizi repetate de mai multe ori. La apariția reacției de respingere (linie Khodaoust, proliferarea stromei corneene, debutul vascularizației, distrofii epiteliale): colire cu steroizi în fiecare oră, injecții subconjunctivale. Control frecvent. Agravarea simptomelor de rejet: medicația anterioară + administrarea de steroizi pe cale generală, respectiv Ciclosporina-A (CsA). Doza generală de steroizi: 5 mg/kg corp/zi timp de 2-3 săptămâni, scăderea progresivă a dozei. CsA: 3-4 mg/kgcorp/zi. Cu cea din urmă se administrează doza de 4 mg/zi de steroizi. Tratamentul împotriva rejetului se continuă timp de 6-12 luni. Ulterior se face bilanțul stării generale a pacientului, decidem asupra necesității continuării tratamentului și eventual asupra unei noi keratoplastii.