Specifikus Szembetegségek

A szürkehályog (katarakta)

cataracta

A szürkehályog (katarakta) a szemlencse elhomályosulása, mely minden életkorban előfordulhat, de jellemzően idősebb korban alakul ki. Megjelenhet a szemlencsét ért sérülés után, fizikai vagy kémiai behatás eredményekén, de létezik veleszületett formája is. Műtét nélkül vaksághoz vezethet.

 • Ha egyéb szembetegsége nincs, az elszürkült szemlencse eltávolításának általában akkor jön el az ideje, amikor a látás minősége korlátozza a mindennapi tevékenységek elvégzését, a közlekedést, olvasást, autóvezetést. Tehát nem kell azt megvárni, hogy a hályog “megérjen”!

A szürkehályog tünetei

 • A tünetek első megjelenése olyan, mintha homályos, piszkos ablakon néznénk keresztül. A korábban éles képet homályosnak, az élénk színeket fakónak látjuk. A szürkehályog bizonyos formáiban a szürkületi látás romlik jobban, míg más formáiban pont erős fényben lehet rosszabb a látás. Egyre erősebb szemüvegre lehet szükség, fokozódhat a rövidlátóság, kialakulhat kettős látás, erős fény hatására, vagy éjszakai vezetésnél a fényszórók fénye körül káprázás jelentkezhet. Ezek a tünetek más, a szürkehályogtól eltérő szembetegség tünetei is lehetnek, ezért szemészeti vizsgálat szükséges a betegség megállapításához és a további teendők meghatározásához.

Milyen lehetőségek vannak a szürkehályog megszüntetésére?

 • Sajnos a szürkehályog kialakulását megelőzni nem lehet, gyógyszerekkel, szemcseppekkel nem befolyásolható. Egyedüli eredményes gyógymódja, amellyel visszaállítható a látásélesség: az elszürkült szemlencse műtéti eltávolítása és egy korszerű műlencsével történő helyettesítése. A műlencsék olyan anyagból készülnek, melyet a szem reakciómentesen elfogad. A mai modern műlencséknek köszönhetően már nem csupán a szürkehályog kialakulása előtti látásélesség visszaállítására van lehetőség, hanem a korábbi fénytörési hiba korrigálására is. Ezzel csökken a bifokális, a távoli és az olvasószemüveg szükségessége.

Időpontkérés

captcha

Egy betegséget könnyebb megelőzni, mint meggyógyítani
Nemzetközileg elismert magyarországi orvoscsoport, a legkiválóbb eszközök és gépek állnak az Ön rendelkezésére.