Zöldhályog – Glaucoma

Zöldhályog (glaukóma)

Zöldhályog (glaukóma)

 • Zöldhályognak (glaukómának) összefoglalóan a látóideg és a látótér károsodásával járó folyamatokat hívjuk. Világszerte a 40 év feletti lakosság kb. 2%-át érinti ez a betegség. Jelentősségét az adja, hogy a beteg látásának folyamatos romlását okozhatja, amit korai felismeréssel és a kezelés megkezdésével meg lehet akadályozni.

Kialakulása, okai, típusai

 • A zöldhályog (nem tévesztendő össze a szürkehályoggal!) több betegség összefoglaló elnevezése, melyek közös jellemzője a szem hátsó részében található látóideg károsodása. Ez az ideg szállítja az információt a látóideghártyáról (retina) az agyba, lehetővé téve ezzel a látás folyamatát. A betegség hátterében a szem belső nyomásának megemelkedése áll. A szemnyomást a szemben található folyadék: a csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly alakítja ki. Amennyiben az elvezetés valamilyen akadályba ütközik, felborul az egyensúly, és megnő a nyomás. A nyomásemelkedés okozza a látóideg károsodását, és ezzel a látás romlását.

 • 40 éves kortól az életkor növekedésével a betegség kialakulásának valószínűsége nő. 70 éves korra előfordulási gyakorisága eléri a 10%-ot. Fokozott kockázatot jelent az idős koron kívül az, ha valakinek a családjában már előfordult ilyen megbetegedés, valamint a nagyfokú rövidlátás, a cukorbetegség, és egyes keringési betegségek.

 • A zöldhályognak nevezett betegséget a kialakulás oka alapján 3 csoportra osztják: elsődleges, másodlagos, és veleszületett típusokra.

 • Az elsődleges formát a csarnokvíz elfolyásának valamilyen akadálya okozza. Az elvezetés helyének, az ún. csarnokzugnak az állapota alapján el lehet különíteni nyitott, illetve zárt zugú típust. Utóbbinak idült (krónikus) lefolyású, valamint akut roham formája ismert.

 • A másodlagos formát a szem egyéb betegsége okozza, mely a szemnyomás emelkedésével jár. Ilyen ok lehet például: gyulladás, szürkehályog, daganat.

 • A veleszületett forma elsősorban csecsemőket és fiatal gyermekeket érint. Ritka (10 ezer újszülöttből egynél fordul elő), de veszélyes típus, melyet a szem rendellenes fejlődése okoz.

Tünetei, felismerése

 • Az akut formát hirtelen kezdet, és markáns tünetek jellemzik. A nyomás gyors növekedése miatt a szem kivörösödik és kemény tapintatú. Rövid idő alatt, jelentősen romlik a látás, sőt vakság is kialakulhat. Erős fájdalommal jár a szemben és környékén, melyet gyakran hányinger, hányás kísér. A roham a téli hónapokban, délután-este a leggyakoribb. Amennyiben 24 óránál tovább fennáll, kezelés hiányában visszafordíthatatlan következményekkel jár, ezért ilyen tünetek esetén haladéktalanul háziorvoshoz vagy szemész szakorvoshoz kell fordulni!

 • Idült esetben nehezebb észrevenni a betegséget. Hiányzik a fájdalom, és a látásromlás mértéke is kisebb eleinte. Jellemzően este veszi észre a beteg, hogy látása egyik, vagy mindkét szemén homályossá válik, fényforrások körül szivárványszínű karikákat láthat. Enyhe fejfájás és hányinger előfordul. Miután ez a típus tünetszegényen indul, és észrevétlen a romlása, az orvosok rendszeres időközönként szemészeti vizsgálatot javasolnak. Különösen érvényes ez azokra, akiknél valamilyen hajlamosító tényező is fennáll. 40 év felett az embereknek általában 2-3 évente új olvasószemüvegre van szükségük, hasznos ilyenkor szemészeti vizsgálatot is végeztetni. A szemorvos néhány egyszerű, fájdalmatlan vizsgálattal (szemnyomás méréssel, látótér-, szemfenék-, és csarnokzug vizsgálattal) már akkor biztonsággal ki tudja mutatni a zöldhályogot, mikor a beteg még nem észleli a tüneteket.

Kezelése

 • Minél hamarabb fedezik fel a zöldhályogot, a kezelés annál hatásosabb lesz. A cél az egészséges szemnyomás visszaállítása. Legelterjedtebb a szemcseppek alkalmazása, melyek közvetlenül a szemben fejtik ki hatásukat. Különböző hatóanyagok léteznek, ezek csökkentik a szemnyomást, javítják a szemben a vérkeringést és az anyagcserét. A szemorvos minden betegnek személyre szóló kezelést javasol. Ennek sikeréhez nagyon fontos a szemcseppek pontos, előírás szerinti használata, és a rendszeres szemészeti ellenőrzés.

 • Műtétre van szükség, amennyiben a gyógyszeres kezelés hatástalan, vagy teljesen elzáródtak a csarnokvíz-elvezetési utak, továbbá akut rohamot követően. Az operáció mikrosebészeti vagy lézeres eljárással történhet. Ma már ezek az eljárások kis kockázattal járnak, és nagyon jó eredményt hoznak.

Kiemelt szolgáltatásaink
Recepció – Diszpécser központ
A szakorvosi és műszeres vizsgálatok, a kezelések és a műtétek előjegyzése itt történik. A betegeket a vizsgálatokra, illetve a műtétre a recepciótól hostess kíséri. Ha a beteg igényli, akkor kedvezményes áron szállodai szobát foglalunk. Az ellátás költségét a recepciónál kell befizetni RON-ban vagy EUR-ban, készpénzben vagy bankkártyával. A klinika egész területén 24 órás őrszolgálat gondoskodik a biztonságról.
Ambulancia
Egynapos műtéti ellátás – One day surgery
Babaszemészet - Gyermekszemészet
Időpontkérés

captcha

Legnagyobb kincsünk az egészségünk
Nemzetközileg elismert magyarországi orvoscsoport, a legkiválóbb eszközök és gépek állnak az Ön rendelkezésére.