Vitrectomia

Vitrectomia

Vitrectomia

Mit jelentenek az üvegtesti elváltozások?

Az egészséges üvegtest tiszta és átlátszó, feszülés nélkül simul az ideghártyához. Az esetleg kezelést igénylő üvegtesti elváltozások alatt, a különböző üvegtesti borússágokat (pl. vér, gyulladásos anyagok), kívülről a szembe hatoló idegentesteket, vagy az ideghártyára húzó hatást gyakorló, esetleg alapjáról elemelő, az ideghártyát kiszakító kötőszövetes hegesedést értjük.

Amennyiben nem számíthatunk az üvegtesti borússágok felszívódására, idegentest van a szemben, vagy a kötőszövetes hegek az ideghártyát megemelik, redőzik, műtétet szükséges végezni. Milyen veszélyek állnak fenn a műtét elmaradása esetén? Műtét nélkül nem lehet számítani a látásélesség javulására. A szemben hagyott idegentest súlyos válaszreakciót válthat ki a szemben, toxikus tüneteket okozhat, néhány hónap alatt a látás teljes elvesztéséhez vezethet.

Hogyan végzik a műtétet?

A műtétet helyi, vagy általános (altatás, narcosis) érzéstelenítésben végzik. Helyi érzéstelenítés során a szem mellé adott injekcióval érzéstelenítik a szemet. A műtétet mikroszkóp alatt végzik. A szemgolyót a szaruhártya mögött néhány milliméterrel ejtett kis sebeken keresztül nyitják meg. Ezeken a sebeken keresztül finom műszereket vezetnek a szembe, melyekkel az üvegtestet, az üvegtesti borússágokat, kötőszövetes hegeket, kötegeket, lemezeket, idegentestet eltávolítják.

Az így eltávolított térfogatot egyidejűleg speciális összetételű folyadékkal pótolják. Bizonyos esetekben szükség lehet egyidejűleg a szemlencse eltávolítására, vagy például ideghártya leválás esetén, úgynevezett bedomborító műtét végzésére is. Amennyiben a műtét ilyen irányú kiterjesztésére lehet számítani, úgy ezen műtétek következményeiről és esetleges komplikációiról is felvilágosítást kap. Az ideghártya elváltozásainak kezelése során szükség lehet arra, hogy az ideghártyát levegővel, speciális gázokkal, vagy szilikonolajjal stabilizálják. Ezen anyagok hatásának érvényesítése érdekében a műtét utáni időszakban szükség lehet meghatározott test- és fejtartás felvételére. Amennyiben erre szükség lesz, a megfelelő fejtartásról a műtét után kap részletes információkat. A műtét végén szükség esetén a sebeket finom varratokkal zárják, melyek maguktól felszívódnak, vagy a műtét után bizonyos idővel el lehet távolítani. Ha a szemet szilikonolajjal töltik fel, a későbbiekben újabb műtéttel kell majd az olajat a szemből eltávolítani.

Milyenek a műtét sikerének kilátásai?

Az üvegtest elváltozásaihoz hasonlóan a műtét kilátásai is különbözőek. Egyszerű bevérzések esetén a betegek nagy részében jelentős látásjavulás várható. Nem zárható ki azonban, hogy még sikeres műtét esetén is, az alapbetegségből adódóan újabb üvegtesti borússágok keletkeznek. Ideghártya betegség, ideghártya leválás fennállása esetén az eredmények jóval kedvezőtlenebbek. Ilyen esetekben is ajánlott azonban a műtét, mivel az Ön kockázata viszonylag alacsony és műtét nélkül nem lehet számítani állapotának javulására. Ha a szemből idegentestet kell eltávolítani a szem sorsa az idegentest anyagától, a sérülés kiterjedésétől, és az idegentest által a szembe vitt kórokozók virulenciájától függ.

Milyen komplikációkra lehet számítani?

Semmilyen orvosi beavatkozás sem teljesen kockázatmentes. Egyetlen orvos sem garantálhatja az általa végzett beavatkozás teljes sikerességét. Az üvegtesti sebészet során ritkán lépnek fel nagyon súlyos komplikációk. Ennek ellenére majdnem minden szemműtét, különösen, a szemmegnyitó műtétek szerencsétlen körülmények egybeesése esetén a szem megvakulásához, vagy elvesztéséhez is vezethetnek. Szerencsére ilyen komplikációk kivételesen ritkán fordulnak elő. A legnagyobb elővigyázatossággal végzett műtétek esetén is felléphetnek a következő komplikációk, melyek a látás lassú javulását, néha elhúzódó rossz látást okoznak, vagy ritkán a látás teljes elvesztéséhez vezethetnek az operált szemen.

Súlyos bevérzések felléphetnek a műtét során, vagy röviddel a műtét után.

Fertőzések ritkán fordulnak elő a műtét előtt, alatt és után foganatosított óvintézkedéseknek köszönhetően.

A műtét során a rendkívül vékony ideghártya könnyen sérülhet.
Néha szükség lehet az ideghártya bemetszésére azért, hogy a heges, vongáló kötőszövetes kötegeket eltávolítsák. A legtöbb esetben az ideghártya ezen szakadásai, sérülései még a műtét során ellátásra kerülnek. Ritkán azonban ezek a sérülések a műtét utáni időszakban az ideghártya leválását, vagy ismételt leválását okozhatják, újabb műtéti beavatkozást téve szükségessé.

A műtét alatt, vagy után elhomályosulhat a szemlencse (szürkehályog képződik). A tiszta optikai viszonyok helyreállítása már a műtét során, vagy egy későbbi időpontban a szemlencse műtéti eltávolításával lehetséges.

Az ideghártya rögzítésére az üvegtest helyére a szembe juttatott szilikonolaj attól, függően, hogy mennyi ideig marad a szemben, szintén lencsehomályok (szürkehályog) képződéséhez vezethet. A szilikonolaj feltöltés késői következményeként szaruhártya homályok és szemnyomás emelkedés (zöldhályog) alakulhat ki.

A szem injekciós helyi érzéstelenítése görcsrohamot, múló tudatvesztést okozhat. Ezek a komplikációk nagyon ritkák. Bevérezhetnek a szemhéjak, vagy a szemgödör.

Mire kell vigyázni a műtét után?

Kérdezze meg operáló, vagy kezelőorvosát a műtét utáni pontos magatartásszabályokról. Figyeljen arra, hogy műtét után nő a reakcióideje, az utcai közlekedési képessége is korlátozott. Amíg a szemén kötés van, illetve látóképessége csökkent, nem vezethet gépjárművet, kerékpárt, nem dolgozhat veszélyes gépeken. Kérdezze meg szemorvosát mikor végezheti újra a fenti tevékenységeket. Szükséges nyomon követni a műtét utáni gyógyulást. Kérdezze meg mikor és hol lesz esedékes a következő kontrollvizsgálat.

Kiemelt szolgáltatásaink
Recepció – Diszpécser központ
A szakorvosi és műszeres vizsgálatok, a kezelések és a műtétek előjegyzése itt történik. A betegeket a vizsgálatokra, illetve a műtétre a recepciótól hostess kíséri. Ha a beteg igényli, akkor kedvezményes áron szállodai szobát foglalunk. Az ellátás költségét a recepciónál kell befizetni RON-ban vagy EUR-ban, készpénzben vagy bankkártyával. A klinika egész területén 24 órás őrszolgálat gondoskodik a biztonságról.
Ambulancia
Egynapos műtéti ellátás – One day surgery
Babaszemészet - Gyermekszemészet
Időpontkérés

captcha

Legnagyobb kincsünk az egészségünk
Nemzetközileg elismert magyarországi orvoscsoport, a legkiválóbb eszközök és gépek állnak az Ön rendelkezésére.