Babaszemészet – Gyermekszemészet

Tudja-e, miért fontos a gyermekszemészeti szűrővizsgálat - MÁR CSECSEMŐKORBAN IS?

Babaszemészet - Gyermekszemészet

Ugye ismer olyan gyerekeket, akik bár egészségesek, mégis szemüveget kell hordaniuk, mert későn derült ki, hogy veleszületett szembetegségben szenvednek? Vagy olyan felnőtteket, akik egyik szemükre sokkal gyengébben látnak, mert gyermekkorukban nem derült ki, hogy szemüveges korrekcióra szorulnak?

 • Megdöbbentő adat, hogy napjainkban minden nyolcadik gyermek szemvizsgálatakor találunk problémát. Gyakran találkozunk a két szem közötti jelentős dioptria különbséggel, kancsalsággal, rejtett kancsalsággal, fixálási problémával, magas dioptria értékkel – melyek szemüveges korrekcióra szorulnak. Mivel a látás kifejlődése a korai gyermekkorban történik, a szemészeti betegségek jelentős részének kezelését ekkor, egészen a korai gyermekkorban kell elkezdeni ahhoz, hogy sikeres legyen. Sajnos a gyermekek többségét viszont csak iskolakezdés előtt vizsgálják meg először. Mivel a gyermek nem tud megbízhatóan jelezni a látása minőségéről, sokszor már későn kerül szemész szakorvoshoz.

 • A Medsystem Szemészeti Centrumban végre elérhető egy olyan új baba-szemvizsgálat, mely mindezeket a betegségeket kiszűri és amelynél egyszerűbbet, kényelmesebbet és barátságosabbat a gyermekek és szülők el sem tudnának képzelni.

Miért fontos a kisbabák szemét vizsgálni?

 • A szülők sokszor nincsenek tudatában, hogy a kicsi szeme esetleg beteg, mert látszatra semmilyen probléma nem jelentkezik. A csecsemőkori kancsalság illetve a kétszemes éleslátás hiánya olyan súlyos tompalátáshoz vezethet a kisgyermekek egyik szemén, amely egy bizonyos koron túl egyáltalán nem gyógyítható. A csecsemők szemének vizsgálata ugyanolyan fontos, mint pl. a hallás, vagy a csípőficam vizsgálat. Külföldön már a szemvizsgálat is kötelező szűrés a babáknál. Mint minden betegségnél itt is a megelőzés az elsődleges!

Kinek ajánlható a BabaSzemész szemvizsgálat?

 • A szembetegségek egy része örökletes, más része nem mutat öröklődési hajlamot, ezért a BabaSzemész vizsgálat elvégzése minden ülni képes csecsemőnek ajánlott. A szembetegségek magasabb előfordulása miatt azonban mindenképpen ajánlott a koraszülötteknél, hisz náluk a kancsalság háromszor, a fénytörési hibák négyszer gyakrabban fordulnak elő, mint a normális időre és súllyal született kortársaiknál. Olyan családokban, ahol kancsalság, fénytörési hiba, vagy más szemészeti betegség fordult elő, szintén feltétlenül ajánlott a csecsemők vizsgálata.

Mitől olyan jó a BabaSzemész szemvizsgálat?

kiszűri a gyermekek veleszületett szemészeti eltéréseinek jelentős részét, amellyel súlyos problémák előzhetők meg
fényt derít a rejtett rendellenességekre is
már 5-6 hónapos kortól is elvégezhető
nem igényli a gyermek közreműködését
nincs szükség pupilla tágításra
A Medsystem Szemészeti Centrumban lehetőség van a további gyermekszemészeti vizsgálatok elvégzésére is.

Milyen életkorban lehet és ajánlott a vizsgálatot elvégezni?

 • Az éleslátás kifejlődése korhoz kötött, azaz a tompalátás egy bizonyos koron túl nem javítható. A BabaSzemész szemvizsgálat életkorra való tekintet nélkül bármilyen korú csecsemőnél, illetve kisgyermeknél elvégezhető, aki már ülni tud az anyja ölében. A vizsgálat ajánlott időpontjai 6 hónapos, 1 éves, 2 éves, 3 éves és 5 éves korban vannak. Az időpontoktól nem ajánlatos lényegesen eltérni, mert csak ebben az esetben biztosítható, hogy a szűrések az összes kritikus időpontot lefedik

Hogyan zajlik a BabaSzemész szemvizsgálat?

 • A vizsgálat kellemes légkörben történik, ahol a gyermek az édesanyja, vagy kísérője ölében ül az egész vizsgálat alatt. A kicsi kb. 1 méter távolságból néz a kamerába, amelyen mosolygó arc vonzza a gyermek tekintetét, és amely hangokat és fényt bocsát ki, így tartja fenn a gyermek figyelmét. A gép azonnal érzékeli amikor a gyermek a kamerába fókuszál, és elvégzi a mérést. Az egész vizsgálat gyors, barátságos és nem él vissza a gyermek türelmével. A kicsik nem félnek a vizsgálattól, jatékként fogják fel azt.

Kiemelt szolgáltatásaink
Recepció – Diszpécser központ
A szakorvosi és műszeres vizsgálatok, a kezelések és a műtétek előjegyzése itt történik. A betegeket a vizsgálatokra, illetve a műtétre a recepciótól hostess kíséri. Ha a beteg igényli, akkor kedvezményes áron szállodai szobát foglalunk. Az ellátás költségét a recepciónál kell befizetni RON-ban vagy EUR-ban, készpénzben vagy bankkártyával. A klinika egész területén 24 órás őrszolgálat gondoskodik a biztonságról.
Ambulancia
Egynapos műtéti ellátás – One day surgery
Babaszemészet - Gyermekszemészet
Időpontkérés

captcha

Gyermekünk a szemünk fénye, egészsége a mi felelősségünk
Nemzetközileg elismert magyarországi orvoscsoport, a legkiválóbb eszközök és gépek állnak az Ön rendelkezésére.